Entries by Билјана

Саем-презентација на руски високообразовни институции

На 18 и 19 септември 2018 година во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје ќе се одржи саем-презентација на водечките руски високообразовни институции – „Образованието во Русија: старт на вашата успешна иднина“.

Посетителите на настанот ќе можат да се информираат за тоа како е организиран системот на образование во Русија, кои се предностите кои ги добиваат странските студенти и како да се аплицира во програмата за стипендии на руската влада, за бесплатно образование во Русија.… Повеќе >>

Македонија со втор сребрен медал на олимпијада по информатика во Јапонија

Македонски средношколци, во конкуренција на 87 земји и 335 ученици, освоија сребрен и бронзен медал на Интернационалната олимпијада по информатика која се одржа на почетокот на септември 2018 година во Јапонија.

Повеќе години наназад македонските ученици покажуваат одлични резултати и до сега имаат освоено два сребрени и шеснаесет бронзени медали.


Прочитај повеќе на следнава ВРСКА.Повеќе >>

Наместо екстерно се воведува национално тестирање?

Работна група во Министерството за образование и наука (МОН) периодов на големо работи на подготовка на нов вид тестирање кое треба да го замени екстерното. Основците ќе бидат дел од ново, т.н. национално тестирање, открива за Деца.мк заменик-министерот за образование Петар Атанасов.


Прочитајте повеќе на следниот ЛИНКПовеќе >>

Гимназијата „Јосип Броз-Тито“ со решение за проблемот со мобилни телефони

Гимназијата „Јосип Броз-Тито“ има ново решение за проблемот со мобилните телефони и нивното користење за време на наставата.


Повеќе околу ова и што вработените во гимназијата имаат да кажат можете да прочитате на следниот ЛИНКПовеќе >>