„За матуранти“ од Билјана Богданоска

Прирачникот „За матуранти “ од Билјана Богданоска, помага за подготовка на матурскиот испит по македонски јазик и литература. Тој е работен според испитната програма, па затоа олеснува снаоѓање во целокупната содржина на испитот.

За делот од јазик (граматика), има кратки аудио-видео лекции кои ќе ви помогнат побрзо да го повторите овој дел од испитната програма.

Освен тоа, за да ги проверите своите знаења, решете ги е-тестовите и веднаш видете ги своите резултати. Тие тестови се правени со прашања што до … Повеќе >>

Матурски прашања за „Хамлет“

Матурските прашања за „Хамлет“ од Шекспир подобро ќе ги одговорите ако претходно прочитате повеќе за драмата.

 

За драмата „Хамлет“ од Шекспир

Вилијам Шекспир (1564-1616) е најголемиот драмски автор на светот и за сите времиња. Тој е претставник на ренесансата од Англија.

„Хамлет“ е трагедија, врвно дело на англиската и светската литература.

Темата во драмата е опседнатоста на данскиот принц Хамлет со идејата да се одмазди за смртта (убиството) на својот татко. Иако основната тема е одмаздата, во драмата се … Повеќе >>

Ристо Крле (1900-1975)

Ристо Крле „Парите се отепувачка“

исто Крле е роден во Струга 1900 година, во семејство на чевларски мајстор. Завршил основно училиште и први клас гимназија до 1912, а втори клас се запишал дури четири години подоцна, под бугарска окупација. Рано останал без татко, па повторно бил приморан да го напушти школувањето и да работи.

Од 1920 до 1924 активно учествува во аматерската театарска група „Црн Дрим“. Следната 1925 година заминува во Подградец, Албанија, каде работел како чевлар. Тогаш ја слушнал приказната која ќе го опседне … Повеќе >>

Матурски прашања за „Тартиф“

„Тартиф“ е комедија со елементи на фарса, комедија на карактери и комедија на нарави.

Темата на драмата е конфликтот во едно богато и угледно семејство поради прифаќањето и величањето на свештеникот Тартиф од страна на Оргон, главата на семејството.

Идејата е да се разобличи и искритикува религиозното лицемерство.
Комедијата е составена од пет чина и е напишана во стихови.

Поводот Молиер да ја напише оваа комедија било француското свештенство кое било остро против неговиот театар, неговата личност како режисер, писател … Повеќе >>

Матурски прашања за „Тартиф“ 2

На тестот по македонски јазик и литература – државна матура, јуни 2011, беа зададени следните прашања за „Тартиф“ од Молиер:

Прочитај го извадокот од делото „Тартиф“ од писателот Жан Батист Поклен Молиер и одговори на поставените прашања.

СЦЕНА VI
Валер, Оргон, Клеант, Елмира, Маријана, Г. Пернел, Дамис, Дорина
Валер:

(На Оргон)
Жалам дека носам лоши вести јас,
но друг излез немам в овој страшен час.

Еден другар мој, со кого блиско стојам,
и ја знае добро намерата моја,
макар да … Повеќе >>