Федерико Гарсија Лорка – избор песни

едерико Гарсија Лорка (1898-1936) е шпански поет, драмски писател, режисер, пијанист, сликар и музичар.

Роден е во Фуентевакверос, во шпанската провинција Гранада. Во 1919 година за првпат го посетил Мадрид каде се запознал и се спријателил со големите шпански уметници – Салвадор Дали, Луси Буњуел, Бергамино и др. Во 1923 година ги започнал студиите по право во Гранада каде што престојувал подолго време. Пролетта 1930 година престојувал во Њујорк и во Куба.

Во 1931 година, заедно со Едуардо Угарте, … Повеќе >>

Рабиндранат Тагоре – избор песни

абиндранат Тагоре (7 мај 1861- 7 август 1941) е бенгалски поет, новелист, музичар, сликар и драмски писател кој имал големо влијание врз бенгалската литература и музика. Во 1913 година ја добил Нобеловата награда за книжевност за делото „Гитанџали“. Уште од својата осма година Тагоре започнал со пишување поеми. На шеснаесет години, ја објавил својата прва збирка поезија, а своите први раскази и драми ги напишал во 1877 година. Тој бил духовен поет кој рано се прославил на Западот, но неговата … Повеќе >>

Шарл Бодлер (1821-1867)

Шарл Бодлер „Албатрос“

арл Бодлер (1821-1867) е претходник на симболизмот и со него започнува модерната литература. Роден е во Париз, 1821 година. Рано останува без татко, кого мајката брзо го заборавила и се омажила за друг. Очувот бил од вишите аристократски кругови и добро го прифатил Шарл, но тој се чувствувал гневно и навредено, па постојано ќе ѝ префрла на мајка си. Студирал правни науки, но повеќе ќе му се оддаде на боемскиот живот отколку на учењето.Тој целосно ќе му се предаде на

Повеќе >>
Едгар Алан По (1809-1849)

Едгар Алан По „Гарванот“

           дгар  Алан  По (1809-1849) е роден во Бостон, САД. Откако таткото ги напуштил, мајка му починала кога тој имал две години, па бил неофицијално посвоен од богатиот трговец Џон Алан. Пет години живееле во Англија и таму го започнал своето школување. Кога студирал во Вирџинија дошол во конфликт со потаткото и ја изгубил неговата материјална поткрепа. Оттогаш се обидувал да се осамостои, почнал да пишува и објавува стихозбирки. Две години бил во американската армија, за потоа целосно да
Повеќе >>

Габриел Гарсија Маркес

абриел Гарсија Маркес е роден на 6 март 1928 година во Аракатака, град во Северна Колумбија, каде го одгледале баба му и дедо му од мајчина страна. Во куќата живееле безброј тетки и приказни. За да го разбереме Маркес мора да знаеме нешто за историјата на Колумбија, како и за необичното минато на неговото семејство.

Колумбија ја добила својата независност од Шпанија 1810 година и е една од најстарите демократии во Латинска Америка, но вистинска демократија таму, за жал, никогаш
Повеќе >>