Едгар Алан По (1809-1849)

Едгар Алан По „Гарванот“

           дгар  Алан  По (1809-1849) е роден во Бостон, САД. Откако таткото ги напуштил, мајка му починала кога тој имал две години, па бил неофицијално посвоен од богатиот трговец Џон Алан. Пет години живееле во Англија и таму го започнал своето школување. Кога студирал во Вирџинија дошол во конфликт со потаткото и ја изгубил неговата материјална поткрепа. Оттогаш се обидувал да се осамостои, почнал да пишува и објавува стихозбирки. Две години бил во американската армија, за потоа целосно да
Повеќе >>

Габриел Гарсија Маркес

Габриел Гарсија Маркес е роден на 6 март 1928 година во Аракатака, град во Северна Колумбија, каде го одгледале баба му и дедо му од мајчина страна. Во куќата живееле безброј тетки со безброј приказни.
За да го разбереме Маркес мора да знаеме нешто за историјата на Колумбија, како и за необичното минато на неговото семејство.
.
.
Од историјата на Колумбија.
.
Колумбија ја добила својата независност од Шпанија 1810 година и е една од најстарите демократии во
Повеќе >>

На полковникот нема кој да му пишува – Маркес

Новелата „На полковникот нема кој да му пишува“ од Габриел Гарсија Маркес е приказна за бедниот полковник и неговата астматична жена.
Полковникот е ветеран од Војната од илјада дена, која се случила пред  повеќе од 20 години, а чија ветена пензија тој упорно ја чека.
Уште со првите реченици на новелата е прикажана крајната беда во која живеат полковникот и неговата жена. 
Утрото кога станува, полковникот вари кафе, но во кутијата останало само една лажица, па тој ù го приготвува
Повеќе >>
Јасунари Кавабата

„Земјата на снегот“ – Јасунари Кавабата

Јасунари Кавабата е јапонски писател, нобеловец, роден 1899 година во Осака. На двегодишна возраст останал без родители, сестра му и баба му починале набрзо, а потоа и дедото, па морал сам за себе да се грижи и пробива во животот. Загубата на целото семејство секако влијало врз него, па тој живеел многу повлечен и осаменички живот. Тој е првиот Јапонец кој добил Нобелова награда (1968 г.). Со литература започнал да се занимава уште во детството, пишувајќи го својот дневник, па

Повеќе >>
Михаил Александрович Шолохов (1905-1984)

Михаил Шолохов „Судбината на човекот“

Михаил Шолохов (1905 – 1984)

олохов е роден во Кружилино, во козачката област Вешенска. Образованието го стекнувал со прекини заради Октомвриската револуција, Граѓанската војна, Првата светска војна.
Во Москва отишол 1922 година со надеж дека ќе го продолжи образованието, но немал средства, па морал да работи како градежен работник и сметководител.
На осумнаесетгодишна возраст го објавува својот прв текст во весник и од тогаш не може да се одвои од литературата.
Пишува раскази собрани во збирките „Донски раскази“ и „Лазурна
Повеќе >>