Написи

Мигел (Мигуел) де Сервантес (1547-1616)

Мигел де Сервантес

Мигел (Мигуел) де Сервантес (1547-1616)

Мигел (Мигуел) де Сервантес (1547-1616)

Мигел (Мигуел) де Сервантес (1547-1616) живее и твори во периодот меѓу ренесансата и барокот.
Роден е во малото гратче Алкала де Хенарес, близу Мадрид во семејство од стара аристократска лоза, но осиромашено. Имал тежок, страдалнички живот, па неговиот најголем биограф, Вијардо, вака ќе го опише неговиот живот:
„Роден во чесно, но сиромашно семејство, во почетокот добил добро воспитание, но подоцна бил фрлен во ропството на бедата; паж, лакеј, најпосле војник; осакатен во Лепанската битка;

Повеќе >>