Написи

„ Смртта на Иван Илич “ од Толстој

Темата во новелата (повеста) „ Смртта на Иван Илич “ од Толстој е ништожниот живот на Иван Илич посветен на кариерата и неговата смрт која колегите ја дочекуваат со радост заради можноста да го зафатат неговото работно место. 
Во неа се опфатени и други прашања, поттеми, како: лицемерието, женачката без љубов, односите во семејството, изборот на вистинскиот пат во животот – дали да се биде алтруист и да се живее за другите или да се биде
Повеќе >>
Фјодор Михаилович Достоевски (1821-1881)

Фјодор Михаилович Достоевски

Фјодор Михаилович Достоевски (1821-1881)

Фјодор Михаилович Достоевски (1821-1881) е претставник на реализмот од Русија. Роден е во Москва, каде го поминал поголемиот дел од детството. Кога имал 16 години се запишал на Воено-инженерската академија во Петроград, но тоа не му се допаѓало, па почнал да се занимава со литература. На 25-годишна возраст го напишал својот прв роман.

Се вклучил во кружокот на Пeтрашевски, кој бил револуционерен, па тој и сите членови биле затворени и осудени на смрт. Смртната казна веќе почнала да се
Повеќе >>

„ Злосторство и казна “ од Достоевски (раскажана)

„ Злосторство и казна “ од Фјодор Михаилович Достоевски

Вовед

 

„ Злосторство и казна “ од Достоевски е реалистичен, психолошки роман во кој има елементи и на социјален, криминалистички и филозофски роман. Тој е, исто така, полифоничен роман (каде се вклучени општествената и социјалната реалност, но и психичката реалност на поединецот).
Темата и идејата на романот се содржани во насловот. Темата е злосторството, двојното убиство што го извршува Раскољников и казната што следува
Повеќе >>