Почетна » Архива: февруари 2011

Search Results for:

Албер Ками

„ Недоразбирање “ од Албер Ками

„ Недоразбирање “ од Албер Ками е драма на аспсурдот, типична за егзистенцијализмот. Мотивот е вистинската случка за убиството на непрознаениот син

Ристо Крле (1900-1975)

Ристо Крле „Парите се отепувачка“

Ристо Крле е роден во Струга 1900 година, во семејство на чевларски мајстор. Завршил основно училиште и први клас гимназија до 1912, а втори клас се запишал

Антон Панов (1905/6-1968)

Антон Панов

Антон Панов (1905/6—1968) е роден во Стар Дојран. Основното училиште Панов го започнал во Дојран, а го завршил во Струмица, каде неговото семејство се пресе

Васил Иљоски (1902-1995)

Васил Иљоски

Васил Иљоски (1902-1995) е продолжувач на започнатата драмска и театарска традиција во Македонија Чорбаџи Теодос

Силјан Штркот (раскажана)

Осудата и казната на лошиот однос на децата кон родителите е прикажана и во нашата најдолга народна приказна „ Силјан Штркот“.

Scroll to Top