Почетна » антидрама » Матурски прашања за „Хамлет“

Матурски прашања за „Хамлет“

Матурските прашања за „Хамлет“ од Шекспир подобро ќе ги одговорите ако претходно прочитате повеќе за драмата.

 

За драмата „Хамлет“ од Шекспир

Вилијам Шекспир (1564-1616) е најголемиот драмски автор на светот и за сите времиња. Тој е претставник на ренесансата од Англија.

„Хамлет“ е трагедија, врвно дело на англиската и светската литература.

Темата во драмата е опседнатоста на данскиот принц Хамлет со идејата да се одмазди за смртта (убиството) на својот татко. Иако основната тема е одмаздата, во драмата се проткаени и многу други мотиви: убиството на близок човек, љубовта, приврзаноста, предавството, семејството, општеството, односите родители-деца итн.
Идејата е пронаоѓање излез од сопствената безизлезност, борбата на човекот против неправдите, лицемерието, предавството меѓу блиските и во општеството.
Композициски трагедијата е составена од пет чина, како античката трагедија, со сите пет елементи: експозиција, заплет, кулминација, перипетија и расплет.

До сега повеќепати се паѓале прашања за Хамлет на матурските тестови.

 

Прашања од матурски тестови за „Хамлет“

 

На следните врски провери ги своите знаења.

Најпрво обидете се сами да ги одговорите прашањата, а потоа проверете го својот одговор.

 

  • Матурски прашања од јуни 2010 година

 

[av_button_big label=’Матурски прашања за „Хамлет“ (6. 2010)’ description_pos=’below’ link=’manually,https://makedonskijazik.mk/2015/04/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%82-6-2010.html’ link_target=’_blank’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’grey’ custom_bg=’#444444′ color_hover=’red’ custom_bg_hover=’#444444′ av_uid=’av-5komfv’][/av_button_big]

 

  • Матурски прашања од август 2010 година

 

[av_button_big label=’Матурски прашања за „Хамлет“ (8. 2010)’ description_pos=’below’ link=’manually,https://makedonskijazik.mk/2015/04/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%82-8-2010.html’ link_target=’_blank’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’grey’ custom_bg=’#444444′ color_hover=’red’ custom_bg_hover=’#444444′ av_uid=’av-4tmopn’][/av_button_big]

 

  • Матурски прашања од јуни 2013 година

 

[av_button_big label=’Матурски прашања за „Хамлет“ (6. 2013)’ description_pos=’below’ link=’manually,https://makedonskijazik.mk/2015/04/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%82-6-2013.html’ link_target=’_blank’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’grey’ custom_bg=’#444444′ color_hover=’red’ custom_bg_hover=’#444444′ av_uid=’av-2gyuhn’][/av_button_big]

 

Scroll to Top