Почетна » втора година

втора година

Јордан Хаџи Константинов-Џинот (втора година)

Јордан Хаџи Константинов-Џинот (1821 — 1882) живеел и работел на преминот од просветителскиот кон преродбенскиот (романтичарскиот) период во Македонија.   За животот на Џинот Јордан …

Јордан Хаџи Константинов-Џинот (втора година) Прочитај повеќе »

Просветителството во Македонија (втора година)

Просветителството кај јужнословенските народи   Во 18 век, дел од јужнословенските народи: Хрватите, Словенците и дел од Србите (Војводина) биле во составот на Австриската Империја; …

Просветителството во Македонија (втора година) Прочитај повеќе »

Александар Сергеевич Пушкин (1799-1837)

Александар Сергеевич Пушкин

Александар Сергеевич Пушкин (1799-1837) е роден во Москва 1799 година, во благородничко семејство. Пушкин бил воспитуван и образуван од приватни учители

Албер Ками

„Недоразбирање“ од Албер Ками

„ Недоразбирање “ од Албер Ками е драма на аспсурдот, типична за егзистенцијализмот. Мотивот е вистинската случка за убиството на непрознаениот син

„Евгениј Онегин“ од Пушкин

Романот „ Евгениј Онегин “ го сочинуваат осум пеења, со различен број песни. Александар Сергеевич Пушкин ја создал онегинската строфа составена од 14 стиха.

Scroll to Top