Почетна » македонска литература

македонска литература

Македонска енциклопедија

Македонска енциклопедија е научна книга со околу 9000 одредници. Била објавена во септември 2009 година, под редакција на МАНУ, и академик Блаже Ристовски.

Гого Ивановски – избор песни

Гого Ивановски (Скопје, 18 јануари 1925 – Скопје, 15 декември 2004) е претставник на првата генерација македонски современи поети.

Современи македонски поети

Под современи македонски поети ги подразбираме авторите што создавале по Втората светска војна.Создавањето македонски литературен јазик и своја држава

Творештво за масакрот во Ваташа

Во врска со случувањата во Ваташа, во македонската литература имаме неколку поетски творби, народната „Ми заплакало селото Ваташа“, „Цветови“ од Јаневски

Попот што ќе одел во рајот

Попот што ќе одел во рајот Попот што се фалеше на попадијата оти ќе оди во рај а отиде во вечна (Македонска народна приказна)

Гемиџиите (Солунските атентатори)

Кружокот на гемиџиите се формирал со идеја со саможртва да се помогне на револуционерното македонско движење. Членовите на кружокот биле анархисти

Царот и философот

Царот и философот.(Македонска народна приказна).Еден цар се шетал по чаршија еден ден и шетајќи стоел на патот еден философ што му бил познат на царот.

Кога била наша Мара чиста

Кога била наша Мара чиста, да и сега да биде (Македонска народна приказна) Си биле еден маж и една жена. Жената ја викале Чиста Мара.

Итар Пејо, попот и алвата

Итар Пејо, попот и алвата (Македонска народна приказна) Служел Пејо кај некојси поп. Попот, како поп, често си правел алва

„Народни бигори“ В. Марковски

Избор песни од збирката „Народни бигори“
Меракот
Поминав вчера на пладне
крај ваш`та куќа голема,
по таа силна жештина
да си го смирам срцето!

Scroll to Top