Не е бричено, ами стрижено
(Македонска народна приказна)

 

Еве како се инаетела една жена.

Мажот видел едно дете гологлаво, бричено и ѝ рекол на жената:

— Види, жено, како е бричено детено во главата.

Бидејќи таа била голем инаетчија, му рекла:

— Море, не е бре домаќине бричено, стрижено е.

— Е како стрижено, мори жено, не го гледаш дека е бричено?!

— Не е, бре домаќине, стрижено е … Прочитај повеќе

Романот Црно семе“ од Ташко Георгиевски е еден во низата романи за судбината на Македонецот од егејскиот дел.
Темата на романот е судбината на група Македонци, затвореници на еден пуст остров во Егејското Море.
Идејата е дека никакви насилства, физичка и психичка тортура не можат да го скршат човековото достоинство и да му го погазат чувството за национална припадност.
Времето на случување е Граѓанската војна во Грција, крајот
Прочитај повеќе

Ташко Георгиевски

(15.3.1935-13.4.2012)

Ташко Георгиевски е роден 1935 година во с. Крончилево, Воденско, Егејска Македонија. Неговото творештво е целосно преокупирано со егејската тема, односно со прогонот и ужасната судбина на македонскиот народ од Егејска Македонија по Граѓанската војна во Грција.

Негови најпознати романи се: Луѓе и волци“, Ѕидови“, „ Црно семе “, Змиски ветар“, Време на молчење“, Црвениот коњ“, Рамна земја“, Исчезнување“; и

Прочитај повеќе
Нункото што му беше срам да седне на трпеза дека беше прднал
(Македонска народна приказна)

 

Еден нунко (кум) седел на чело на трпеза и не знам како му се грешило, та прднал малку, ама никој не беше го чул. Се усрамил и си излегол во двор.

Ја ставиле вечерата и требало прво нункото да даде благослов, арно ама нему му било срам да дојде, чунки сторил грешка што прднал.… Прочитај повеќе

Лоша мисла — цела болест

Царската ќерка и еќимот

(Македонска народна приказна)

 

Eдна царска ќерка боледувала од некоја мисла што имала. Сите царски еќими ја фатиле да ја лекуваат и никој лек не беше нашол. Од ден на ден сѐ полошо се чинела и на лице гинела.

Чул еден стар еќим, што бил заборавен од светот поради староста што ја имал, никој не беше го викал.

— Ја чекај … Прочитај повеќе