„ Процес “ од Франц Кафка

„ Процес “ од Франц Кафка е роман на целосното бесмислено живеење, талкањето по судсите лавиринти и бесмислената смрт

Семјуел Бекет „Чекајќи го Годо “

Бекет во својата антидрама „Чекајќи го Годо “ (театар на апсурдот), ја претставува празнината, чекањето како празно дејство, целосната бесмисленост

„ Странецот “ – Албер Ками

Албер Ками е претставник на егзистенцијализмот. Во романот „ Странецот “ Ками ја прикажува бесмислата на живеењето

„Павилјон бр. 6“ од Чехов (раскажана)

Новелата „Павилјон бр. 6“ од Чехов е една од најубавите новели во кои е претставена суровата реалност и бесмислата на животот

Михаил Александрович Шолохов (1905-1984)

Михаил Шолохов „Судбината на човекот“

Нобеловецот Михаил Шолохов во расказот „Судбината на човекот“ е вистински претставник на социјалистичкиот реализам

Антон Павлович Чехов (1860 – 1904)

Антон Павлович Чехов – избор раскази

Антон Павлович Чехов – избор раскази – мајстор на кусиот содржаен расказ, проткаен со хумор и блага иронија, тага и вистина

Албер Ками

„ Недоразбирање “ од Албер Ками

„ Недоразбирање “ од Албер Ками е драма на аспсурдот, типична за егзистенцијализмот. Мотивот е вистинската случка за убиството на непрознаениот син

Едгар Алан По (1809-1849)

Едгар Алан По „Гарванот“

Едгар Алан По е роден во Бостон, САД. Откако таткото ги напуштил, мајка му починала кога тој имал две години, па бил неофицијално посвоен од богат трговец

На полковникот нема кој да му пишува – Маркес

Новелата „ На полковникот нема кој да му пишува“ од Габриел Гарсија Маркес е приказна за бедниот полковник и неговата астматична жена.