Габриел Гарсија Маркес

Маркес е роден на 6 март 1928 година во Аракатака, град во Северна Колумбија, каде го одгледале баба му и дедо му од мајчина страна.

Јасунари Кавабата

„Земјата на снегот“ – Јасунари Кавабата

Јасунари Кавабата е јапонски писател, нобеловец, роден 1899 година во Осака. На двегодишна возраст останал без родители, сестра му и баба му починале набрзо