Јасунари Кавабата

Јасунари Кавабата е јапонски писател, нобеловец, роден 1899 година во Осака. На двегодишна возраст останал без родители, сестра му и баба му починале набрзо, а потоа и дедото, па морал сам за себе да се грижи и пробива во животот. Загубата на целото семејство секако влијало врз него, па тој живеел многу повлечен и осаменички живот. Тој е првиот Јапонец кој добил Нобелова награда (1968 г.). Со литература започнал да

Прочитај повеќе