светска литература

„Декамерон“ (избор цели раскази)

Декамерон избор – Увод, Босилокот на Изабета, Форезе и Џото, Славејчето, Франческа и огледалото, Приказна за соколот, Маркизот од Салуцо)

Данте Алигиери

Данте Алигиери (1265-1321), големиот поет Данте Алигиери во духот на предренесансното време се изградил во сестрана личност, занимавајќи се со поезија

Појава на ренесансата

Ренесансата (преродба) е продолжување на предренесансата (хуманизмот) и се појавува во втората половина на 15 век и трае во 16 век. Под ренесансата

Пеколот претставен како инка - Сандро Ботичели

Божествена комедија – Пеколот (со илустрации од Густав Доре)

„Пеколот“ од Данте Алигиери   Пеколот, Данте го претставил како инка чиј крај завршува во центарот на земјата каде се наоѓа Луцифер (ѓаволот). Пеколот има …

Божествена комедија – Пеколот (со илустрации од Густав Доре) Прочитај повеќе »

Scroll to Top