Почетна » биографија

биографија

Ташко Георгиевски

Ташко Георгиевски (15.3.1935-13.4.2012)Ташко Георгиевски е роден 1935 година во с. Крончилево, Воденско, Егејска Македонија.

Франц Кафка - Процес

Франц Кафка

Ф[/av_dropcap1]ранц Кафка (1883 – 1924) се смета за еден од најголемите и најзначајните писатели на дваесеттиот век. Во неговите дела се спојуваат елементи од реалното и фантазијата, а неговите протагонисти се осамени

Лав Николаевич Толстој (1828-1910)

Лав Николаевич Толстој

Лав Николаевич Толстој е роден во Јасна Полјана на дворјанскиот имот од родителите кои потекнувале од благороднички семејства. Ја носел титулата гроф

чичко горио

Оноре де Балзак

Оноре де Балзак (1799-1850) е претставник на францускиот реализам. Роден е во Тур, на југот од Франција, во граѓанско семејство.

Александар Сергеевич Пушкин (1799-1837)

Александар Сергеевич Пушкин

Александар Сергеевич Пушкин (1799-1837) е роден во Москва 1799 година, во благородничко семејство. Пушкин бил воспитуван и образуван од приватни учители

Антон Панов (1905/6-1968)

Антон Панов

Антон Панов (1905/6—1968) е роден во Стар Дојран. Основното училиште Панов го започнал во Дојран, а го завршил во Струмица, каде неговото семејство се пресе

Васил Иљоски (1902-1995)

Васил Иљоски

Васил Иљоски (1902-1995) е продолжувач на започнатата драмска и театарска традиција во Македонија Чорбаџи Теодос

Марко Цепенков

Марко Костов Цепенков (Ореовец, Прилепско, 7 ноември 1829 – Софија, 29 декември 1920) е специфична појава во македонската литература. Силјан Штркот

Едгар Алан По (1809-1849)

Едгар Алан По „Гарванот“

Едгар Алан По е роден во Бостон, САД. Откако таткото ги напуштил, мајка му починала кога тој имал две години, па бил неофицијално посвоен од богат трговец

Scroll to Top