Написи

Кочо Рацин – Коста Солев (1908-1943)

Стихозбирката „ Бели мугри “ содржи дванаесет песни:

 … Прочитај повеќе

Александар — Ацо Караманов (1927 — 1944)

.

Ацо Караманов е роден на 31 јануари 1927 година во Радовиш како најстаро дете во семејството на Софија и Васил Караманови. Кога имал само три месеци, семејството го напуштило родното место поради службата на таткото и отишло прво во Белград, а потоа и во други места низ Србија, за во с. Велико Орашје да се задржи повеќе години. Таму, Ацо го завршил

Прочитај повеќе

Мите (Димитар) Богоевски (1919 – 1941)

оден е во с. Болно, во печалбарско семејство. Основно образование завршил во родното село и во Ресен, а во Битола завршил Трговска гимназија. 1939 година се запишал на Економскиот факултет во Белград, но поради финансиски причини го напуштил и се вратил во родното место. Уште на млади години се вклучил во прогресивните движења, а неговата политичка активност била следена од полицијата и затоа е

Прочитај повеќе
Никола Јонков Вапцаров (1909. - 1942)

Никола Јонков Вапцаров (1909—1942)

 

апцаров е роден во Банско, Пиринска Македонија (денес Бугарија) на 7 декември 1909 година во протестантско семејство, семејство кое било посветено на македонското ослободително движење. Татко му, Јонко (Иван) уште за време на турското владеење зема учество во револуционерното движење, а неговата мајка, Елена Вапцарова (род. Везјова) била учителка која неколку години се школувала во американскиот колеџ во Самоков. Така, неговите родители му всадуваат љубов

Прочитај повеќе

о Балканските војни и поделбата на Македонија, во недостаток на своја држава и свој литературен јазик многу Македонци пишувале на јазикот чии државјани биле, а најчесто на српски или бугарски. Па и оние кои пишувале на македонски, на својот дијалект, дел од творбите ги напишале на туѓ јазик. На пример, Војдан Чернодрински, покрај драмите на македонски пишувал и на бугарски; Кочо Рацин „Резултат“, „Синови на гладот“, „Антологија на болката“, „Огномет“,

Прочитај повеќе