Написи

Не е бричено, ами стрижено
(Македонска народна приказна)

 

Еве како се инаетела една жена.

Мажот видел едно дете гологлаво, бричено и ѝ рекол на жената:

— Види, жено, како е бричено детено во главата.

Бидејќи таа била голем инаетчија, му рекла:

— Море, не е бре домаќине бричено, стрижено е.

— Е како стрижено, мори жено, не го гледаш дека е бричено?!

— Не е, бре домаќине, стрижено е … Прочитај повеќе

Нункото што му беше срам да седне на трпеза дека беше прднал
(Македонска народна приказна)

 

Еден нунко (кум) седел на чело на трпеза и не знам како му се грешило, та прднал малку, ама никој не беше го чул. Се усрамил и си излегол во двор.

Ја ставиле вечерата и требало прво нункото да даде благослов, арно ама нему му било срам да дојде, чунки сторил грешка што прднал.… Прочитај повеќе

Лоша мисла — цела болест

Царската ќерка и еќимот

(Македонска народна приказна)

 

Eдна царска ќерка боледувала од некоја мисла што имала. Сите царски еќими ја фатиле да ја лекуваат и никој лек не беше нашол. Од ден на ден сѐ полошо се чинела и на лице гинела.

Чул еден стар еќим, што бил заборавен од светот поради староста што ја имал, никој не беше го викал.

— Ја чекај … Прочитај повеќе

Царот и ѓеривџијата

(Македонска народна приказна)

 

Во еден царски град си требел еден ѓериз (одводен канал за нечистотии, канализација) некој ѓеривџија и од смрдеата му се кренало срцето за блуење, та се исправил и си рекол:

— Трај, душо, оти од лајнава во полајна ќе те клаам, да после да не се пишманиш (каеш).

Така рекол и пак се вратил да го требе ѓеризот.

Кога зборувал така, се погодил … Прочитај повеќе

Сиромавиот и арно да рече, никој не го слуша

(Македонска народна приказна)

 

Еден сиромав човек седел до некои чорбаџии и слушал што разгоараат. Муабетот бил за оти имало многу глувци. Поголемиот чорбаџија велел оти глувците му го изгризале железото што го продал на дуќан, и сите му го потврдиле зборот.

— Вистина, вистина, чорбаџии — рекол сиромавиот — има многу глувци, чунки што имав троа брашненце ми го изедоа!… Прочитај повеќе