Почетна » преродбата во македонија

преродбата во македонија

Преродбата (романтизмот) во Македонија

Преродбата (романтизмот) во Македонија се појавува во средината на XIX век (1850-1860 г.) како продолжение на просветителството. Преродбата се карактеризира со будење на националната свест:

Преродбата (романтизмот) во Македонија Прочитај повеќе »

Јордан Хаџи Константинов-Џинот (втора година)

Јордан Хаџи Константинов-Џинот (1821 — 1882) живеел и работел на преминот од просветителскиот кон преродбенскиот (романтичарскиот) период во Македонија.   За животот на Џинот Јордан

Јордан Хаџи Константинов-Џинот (втора година) Прочитај повеќе »

Scroll to Top