Почетна » ренесанса

ренесанса

„Декамерон“ од Бокачо

„Декамерон“ од Бокачо претставува заокружена збирка раскази кое авторот го постигнал со воведниот дел, односно „Уводната новела“. „Декамерон“ сорджи 100

Дон Кихот (раскажана)

„ Дон Кихот “ е роман во два дела, со 126 глави на 1200 страници, во кој се опишани многу случки и ликови. Тоа е роман–пародија на витешката литература,

Мигел (Мигуел) де Сервантес (1547-1616)

Мигел де Сервантес

Мигел (Мигуел) де Сервантес (1547-1616) живее и твори во периодот меѓу ренесансата и барокот. Сервантес е роден во малото гратче

Шекспир

Вилијам Шекспир

Вилијам Шекспир (1564-1616) е најголемиот драмски автор на светот и за сите времиња. Иако Шекспир живеел и творел пред четири века

Франческо Петрарка

Франческо Петрарка (1304 – 1374) е претставник на предренесансата. Петрарка е прв внесува индивидуализам во своето творештво, односно се свртува кон себе

Scroll to Top