„Авантурите на Артур Гордон Пим“ – По

„Авантурите на Артур Гордон Пим“ е единствениот завршен роман од Едгар Алан По кој би можеле да го класифицираме како авантуристички.

Анѓелко Крстиќ („Трајан“)

Анѓелко Крстиќ (1871 – 1953) Анѓелко Крстиќ е роден е во село Лабуништа, Струшко, каде и починал. Се школувал во Белград, а потоа како учител во српска

пиреј

„ Пиреј “ од Петре М. Андреевски (раскажана)

Пиреј е првиот роман на Петре М. Андреевски.Насловот на романот е симболичен, односно преку троскотната трева пиреј, авторот го прикажува својот непокорлив

црно семе

„ Црно семе “ Ташко Георгиевски

Ташко Георгиевски е роден 1935 година во с. Крончилево, Воденско, Егејска Македонија. Неговото творештво е целосно преокупирано со егејската тема Црно семе

големата вода

Живко Чинго „ Големата вода “

Големата вода , „Ал“ и „Бабаџан“ и драмите: „Четирите прекрасни годишни времиња“, „Образов“, „Сурати“, „Работници“, „Под отворено небо“, „Кенгуров скок“.

„ Процес “ од Франц Кафка

„ Процес “ од Франц Кафка е роман на целосното бесмислено живеење, талкањето по судсите лавиринти и бесмислената смрт

„ Странецот “ – Албер Ками

Албер Ками е претставник на егзистенцијализмот. Во романот „ Странецот “ Ками ја прикажува бесмислата на живеењето

пустина - Ѓорѓи Абаџиев (1910-1963)

Ѓорѓи Абаџиев „Пустина“ (раскажана)

историско-психолошки роман од Абаџиев за двајцата преживеани гемиџии по солунските атентати; затворот во пустина и пустина во душата

Стале Попов (1902-1965)

Стале Попов „Крпен живот“

Стале Попов (1900-1965) е роден во с. Мелница, Мариовско, како син на свештеник. Попов образованието го започнал во с. Витолиште, а богословија завршил во Битола.

Дон Кихот (раскажана)

„ Дон Кихот “ е роман во два дела, со 126 глави на 1200 страници, во кој се опишани многу случки и ликови. Тоа е роман–пародија на витешката литература,