Почетна » македонски јазик » историски развој на македонскиот јазик

историски развој на македонскиот јазик

Македонскиот јазик во семејството на јужнословенските јазици

Македонскиот јазик му припаѓа на индоевропското семејство во групата на јужнословенските јазици, во источната подгрупа, заедно со бугарскиот јазик.

Македонскиот јазик во семејството на јужнословенските јазици Прочитај повеќе »

Неколку зборови за македонскиот литературен јазик

„Неколку зборови за македонскиот литературен јазик“, или во оригинал „Неколку зборој за македонцкиот литературен јазик“ е петтата статија од книгата на Крсте Петков Мисирков, „За македонцките работи“.

Неколку зборови за македонскиот литературен јазик Прочитај повеќе »

Scroll to Top