Почетна » народни приказни

народни приказни

Попот што ќе одел во рајот

Попот што ќе одел во рајот Попот што се фалеше на попадијата оти ќе оди во рај а отиде во вечна (Македонска народна приказна)

Царот и философот

Царот и философот.(Македонска народна приказна).Еден цар се шетал по чаршија еден ден и шетајќи стоел на патот еден философ што му бил познат на царот.

Кога била наша Мара чиста

Кога била наша Мара чиста, да и сега да биде (Македонска народна приказна) Си биле еден маж и една жена. Жената ја викале Чиста Мара.

Итар Пејо, попот и алвата

Итар Пејо, попот и алвата (Македонска народна приказна) Служел Пејо кај некојси поп. Попот, како поп, често си правел алва

Не е бричено, ами стрижено

Не е бричено, ами стрижено(Македонска народна приказна)Еве како се инаетела една жена.Мажот видел едно дете гологлаво, бричено и ѝ рекол на жената: Види, жено, како е бричено детено во главата.

Нункото што му беше срам…

Нункото што му беше срам да седне на трпеза дека беше прднал (Македонска народна приказна) Еден нунко (кум) седел на чело на трпеза

Scroll to Top