Почетна » трета година

трета година

Лав Николаевич Толстој (1828-1910)

Лав Николаевич Толстој

Лав Николаевич Толстој е роден во Јасна Полјана на дворјанскиот имот од родителите кои потекнувале од благороднички семејства. Ја носел титулата гроф

чичко горио

Оноре де Балзак

Оноре де Балзак (1799-1850) е претставник на францускиот реализам. Роден е во Тур, на југот од Франција, во граѓанско семејство.

Реализам – појава и подвидови

Правецот реализам се појавува во услови на целосен напредок на науката, во триесеттите години од XIX век. Реализам прво се појавува во Франција, за набрзо

Scroll to Top