Царот и философот

.

(Македонска народна приказна)

.

Еден цар се шетал по чаршија еден ден и шетајќи стоел на патот еден философ што му бил познат на царот.

— Каде вака философе – му рекол царот – си се упатил низ чаршија?

— И јас не знам, честити царе, кај одам – му одговорил философот.

— Земете го философот и клајте го в апсаана (затвор) дури да си дојдам … Прочитај повеќе

Кога била наша Мара чиста, да и сега да биде

(Македонска народна приказна)

 

Си биле еден маж и една жена. Жената ја викале Чиста Мара. Не оти била многу чиста, ами од што не била чиста.

Што и да направела, дали леб да месела, дали манџа ќе зготвела, сѐ ќе имало нешто гнасно: или влакно, или сламка, или лепешка, или брбушка. Што да види човек нешто и да се … Прочитај повеќе

Патникот што му даде веленце на другарот

.

(Македонска народна приказна)

.

Си патувал еден патник од еден град во друг и се здружил со некој друг патник. Одејќи си двајцата така, се задал еден силен облак со дожд и гледајќи дека ќе врне многу дожд, му побарал едниот на другиот патник едно веленце (прекривка) да се наметнe, за да не го натопи дождот. Одејќи до некаде дождот престанал и Прочитај повеќе

Итар Пејо, попот и алвата

(Македонска народна приказна)

 

Служел Пејо кај некојси поп. Попот, како поп, често си правел алва. Арно ама, еден ден направил повеќе отколку што можеле да изедат со Пеја, та скоро половина им останала. За да не ја изеде Пејо останатата алва сам кога ќе излезе попот некаде по работа, овој намислил да го заплаши Пеја со нешто и му рече:

— Слушај, момочко. Јас … Прочитај повеќе

Не е бричено, ами стрижено
(Македонска народна приказна)

 

Еве како се инаетела една жена.

Мажот видел едно дете гологлаво, бричено и ѝ рекол на жената:

— Види, жено, како е бричено детено во главата.

Бидејќи таа била голем инаетчија, му рекла:

— Море, не е бре домаќине бричено, стрижено е.

— Е како стрижено, мори жено, не го гледаш дека е бричено?!

— Не е, бре домаќине, стрижено е … Прочитај повеќе