Почетна » матурски прашања

матурски прашања

Информација за државна матура 2020

Информација за државна матура 2020 И оваа година испитната програма е иста како во минатата испитна сесија. Темите се од општествено-социјалниот живот.

Испитна програма по македонски јазик

Испитната програма за државна матура по предметот македонски јазик и литература содржи три големи теми. Во испитна програма спаѓаат: јазик, литература

Македонски јазик Е-тест

Тема за матурски есеј 2019

Тема за матурски есеј, оваа 2019 година, не е дадена. Матурскиот есеј ќе биде поврзан со општествено-социјалниот живот на човекот

„За матуранти“ од Билјана Богданоска

Прирачникот „За матуранти “ од Билјана Богданоска, помага за подготовка на матурскиот испит по македонски јазик, кој е работен според испитната програма.

Матурски прашања (стилистика)

Матурски прашања од областа стилистика. Прашања за повторување и вежбање (голем дел се адаптирани од матурските тестови)

Матурски прашања за „Тартиф“

„Тартиф“ е комедија со елементи на фарса, комедија на карактери и комедија на нарави. Матурски прашања за „Тартиф“ со дадени одговори

Матурски прашања за „Тартиф“ 2

Прашања поставени во врска со драмата Тартиф од Молиер. Во првиот дел е даден извадок од комедијата Тартиф, а потоа следуваат прашањата.

Матурски прашања за „ Тартиф “ 1

За да ги одговорите матурските прашања за „ Тартиф “ прво прочитајте нешто за драмата. Прашањата за Тартиф од јуни 2009 се следните

Scroll to Top