Писмена работа за „ Големата вода“

Живко Чинго во романот „ Големата вода“ ни го претставил детството на група сирачиња по Втората светска војна, и ќе каже, дека не запомнал друго место каде толку брзо умира детството како во домот за сирачиња.

Писмена работа за „Судбината на човекот “

Многу несреќи може да ни се случат во животот, но пострашно од војна – нема. Во неа човекот станува нечовек, станува убиец, станува ѕвер. Андреј Соколов од расказот „Судбината на човекот“ ја имал таа лоша судбина – да ја доживее и преживее војната.

Писмена работа за „Пиреј“

Македонец сум, во Македонија, дел од македонскиот народ и нашата мачна македонска историја и сегашност. Кога ќе ги повторам зборовиве, сè ме потсеќа на мака, мака и само мака. Затоа ли е Македонија? Зашто е созданена со маки, зашто истрајала во маки, зашто со мака опстојала и со маки опстојува?

Писмена работа за „Крпен живот“ од Стале Попов

Предлог писмена работа за романот „Крпен живот“ од Стале Попов Македонската жена прикажана во романот „Крпен живот“ од Стале Попов

Писмена работа за „Улица“ од Славко Јаневски

Предлог писмена работа за „Улица“ од Славко Јаневски Улицата – училиште за животот

Писмена работа за драмите меѓу двете светски војни

Предлог писмена работа за драмите меѓу двете светски војни Машките ликови во драмите меѓу двете светски војни

Писмена работа за „ Царот Едип “

Предлог писмена работа за трагедијата „Царот Едип“ од Софокле Ликот на Едип (најтрагичниот лик во светската литература)

Гилгамеш

Писмена работа за „ Гилгамеш “

Ликот на бесмртниот Гилгамеш Животот е убав. Животот е исполнет со сонце, со надеж, со стремеж кон убави цели. Животот е чукање на срцето кога сме среќни