Писмена работа за „ Царот Едип “

Предлог писмена работа за трагедијата „Царот Едип“ од Софокле Ликот на Едип (најтрагичниот лик во светската литература)

Ристо Крле (1900-1975)

„ Милиони маченици “ Ристо Крле (целата драма)

„ Милиони маченици “ Ристо Крле (целата драма)

Венко Марковски (1915 - 1988)

„ Огинот “ од Венко Марковски

Огинот од Венко Марковски Р А Н И… I Уште не те сретнав Паметот ми летна пo тебе! Де мори, Гроздано, – грозје ле небрано на лоза! A кога те видов,

Васил Иљоски (1902-1995)

„ Чест “ од Васил Иљоски (целата драма)

„ Чест “ од Васил Иљоски (целата драма) – Македонски јазик и литература; Чест е драма во четири чина

Македонска крвава свадба (раскажана)

„ Македонска крвава свадба “ (целата драма)

Македонска крвава свадба е најпознатата драма од Војдан Чернодрински. Во продолжение прочитајте ја целата драма:

Нови критериуми за оценување есеј за матура

Новите критериуми за оценување есеј на државната матура опфаќаат неколку области: јазик, композиција и содржина.

Гилгамеш

Писмена работа за „ Гилгамеш “

Ликот на бесмртниот Гилгамеш Животот е убав. Животот е исполнет со сонце, со надеж, со стремеж кон убави цели. Животот е чукање на срцето кога сме среќни