Гане Тодоровски

Гане Тодоровски „Седум навраќања кон мотивот трепетлика“

Гане Тодоровски е роден 1929 година во Скопје, каде завршил основно училиште, гимназија и Филозофски факултет. Работел во весникот „Млад борец“

Матеја Матевски

Матеја Матевски (избор песни)

Матеја Матевски е роден во Истанбул, 1929 година. Детството го поминал во Гостивар, а студирал во Белград и Скопје, каде завршил Филозофски факултет.

пустина - Ѓорѓи Абаџиев (1910-1963)

Ѓорѓи Абаџиев „Пустина“ (раскажана)

историско-психолошки роман од Абаџиев за двајцата преживеани гемиџии по солунските атентати; затворот во пустина и пустина во душата

Славко Јаневски (1920-2000)

Славко Јаневски „Улица“

Славко Јаневски (1920-2000) е роден во Скопје, каде завршил основно и средно техничко училиште. Во текот на Втората светска војна Јаневски се наоѓа во Белград

Ристо Крле (1900-1975)

„ Парите се отепувачка “ од Ристо Крле (целата драма)

ПАРИТЕ СЕ ОТЕПУВАЧКА ЛИЦА: МИТРЕ, сиромав земјоделец МАРА, негова жена АНЃЕЛЕ, нивни син КАТА, нивна ќерка СОФРЕ, нивни зет, Катин маж АНА

Едгар Алан По – „Песна“, „Анабел Ли“ и „Ѕвона“

За да се разбере Едгар Алан По, секако треба да се познава неговата биографија, неговиот трагичен живот, неговата реалност постојано опкружена со смрт.

Едгар Алан По (1809-1849)

Едгар Алан По „Гарванот“

Едгар Алан По е роден во Бостон, САД. Откако таткото ги напуштил, мајка му починала кога тој имал две години, па бил неофицијално посвоен од богат трговец

На полковникот нема кој да му пишува – Маркес

Новелата „ На полковникот нема кој да му пишува“ од Габриел Гарсија Маркес е приказна за бедниот полковник и неговата астматична жена.

Габриел Гарсија Маркес

Маркес е роден на 6 март 1928 година во Аракатака, град во Северна Колумбија, каде го одгледале баба му и дедо му од мајчина страна.

Јасунари Кавабата

„Земјата на снегот“ – Јасунари Кавабата

Јасунари Кавабата е јапонски писател, нобеловец, роден 1899 година во Осака. На двегодишна возраст останал без родители, сестра му и баба му починале набрзо